Predstavitev

Akcije

Naše najpomembnejše, najmnožičnejše in najbolj priljubljene akcije so: taborjenje ob Idrijci, zimovanje v Zelšah pri Cerknici, orientacijski pohodi z večeri ob ognju in spanju v zasilnih bivališčih (bivaki ali tipi), preizkušanje na območnih in državnih taborniških mnogobojih in seveda redni tedenski “treningi” in srečanja pri OŠ Žiri, za Soro in okoliških vzpetinah. Tukaj se zahvaljujemo OŠ Žiri, saj nam omogoča uporabo igrišč, učilnic in “naše – taborniške” sobice.

 

 

Znak RZŽ

cropped-14625240_10209422116661577_1737277697_n.jpg

Naš znak je sestavljen iz dveh glavnih barv: zelena, ki pomeni naravo, ter modre. V ozadju se vidi hrib z imenom Žirk in simbolizira naš kraj, okoli njega pa so še nekateri Žirovski hribi. Na vrhu znaka je napisano ime našega kraja Žiri, spodaj pa ime našega rodu: Rod zelenega Žirka. Znotraj znaka lahko vidimo ogenj, ki simbolizira tabornika v naravi. Če pa seštejemo vsa plamena v ognju (štiri rdeča in tri rumena), dobimo 12 taborniških zakonov. Pet kamnov pomeni pet taborniških družin (murni, MČ, GG, PP in grče). Na njem sta narisana tudi dva lista: na desni strani list hrasta, njegovi plodovi so želodi, ter na levi strani list bukve, njegovi plodovi se imenujejo žir, po katerem so Žiri dobile ime.

 

Žirko

20469_100917133275241_8376644_n

Žirko je žirovska maskota, ki se pojavlja v različnih oblikah za promocijo našega kraja. V tem primeru je tabornik in je bil izdelan priložnostno, za 50. obletnico taborništva v Žireh. Žirko ima okrog vratu rutico in tako ponazarja tabornika. V roki ima kompas s katerim je ponazorjeno, da smo žirovski taborniki radi v gozdu in hodimo po pravi poti. V ozadju se vidi naš hrib Žirk, ki predstavlja pripadnost taborniškemu rodu zelenega Žirka.

 

Zgodovina

Leta 1956 se petnajst Žirovskih mladeničev prvič začne srečevati in taboriti za reko Soro. Začne se taborniško gibanje v teh krajih, ki takrat deluje še pod okriljem Kranjskih tabornikov. Leto pozneje ustanovijo samostojno taborniško družino pod imenom Zeleni Žirk. Pozneje se organizacija preimenuje v Odred zelenega Žirka in postane del Zveze tabornikov Slovenije. Od takrat deluje v Žireh, s kratkimi pavzami, taborniška organizacija, ki se danes imenuje Rod zelenega Žirka.